Skar Revizyonu ve Kronik Yaralar
27.06.2019
28.05.2021
Skar Revizyonu ve Kronik Yaralar
27.06.2019
28.05.2021
Yara İzi Tedavisi (Kronik Yaralar)
Kronik Yara Nedir?
Normal şartlarda vücudumuzdaki yaralar 3-4 hafta içinde belirgin iyileşme eğilimi gösterirler. Ancak 4-6 hafta geçtiği halde iyileşme eğilimi geciken veya hiç iyileşmeyen yaralara kronik yaralar denir.
Bunlar genellikle yara bölgesini hissetmeyen yatalak ve felçli hastalarda görülebildiği gibi kan damarı tıkanıklığı, şeker (diyabet) hastalığı, romatizmal hastalıklarda da sık görülür. Bu yaraların kapatılmasında mümkünse sebep olan durumların desteklenmesi, ilave olarak da plastik cerrahi teknikleri olan deri greftleri (deri yamaları) ve deri flepleri (doku aktarımı) ile yaraların kapatılması sağlanmaktadır.
Kronik yaraların genellikle plastik cerrahinin en zor uğraş alanlarından biri olduğu akılda tutulmalıdır. Kliniğimizde bu yaralar ile ilgili plastik cerrahi uygulamaları yapmaktadır.
Diyabetik ve Ayak Yaraları Tedavisi
Diyabetik ayak yaraları pansumanla ve cerrahi olarak çeşitli girişimlerle tedavi edilir. Pansumanlarla izlemin yeterli olmadığı, dolaşımın bozulduğu, enfeksiyonun arttığı, kabukların oluştuğu durumlarda cerrahi girişimler gerekmektedir. Enfekte olan ayak yaraları mikropların çevreye ve kana karışması ile sizin sağlığınızı tehdit eder boyutlara (genel sepsis tablosu gibi) gelebilir, bu durumlarda acil cerrahi girişim ile yara debridmanı düşünülebilir.
Tedavide cerrahi girişim ve sonrasında uzun süreli endokrinoloji, fizik tedavi ve kalp damar cerrahisi takibi gerekebilir.
Yara iyileşmesini olumsuz etkilediği için ameliyattan en az 15 gün öncesinden sigara bırakılmalıdır. Ameliyat öncesi ve sonrası kan şekerlerinin normal sınırlarda seyretmesi sağlanmalıdır.
Yara İzi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyatta diyabet nedeniyle yaraların üzerindeki ve çevresindeki kabuklar kanama alanına kadar temizlenir. Dolaşımı olmayan veya bozuk olan ayak kısımları ampüte edilir (kesilir). Ayakta abse bulunan yerler açılarak içerisi boşaltılır, yumuşak dokuda ve kemiklerdeki enfekte (mikroplanmış) bulunan kısımlar cerrahi olarak çıkarılır.
Cerrahi temizlik sonrasında bir süre pansumanla takip yapılabileceği gibi duruma göre uygun olan yaralara deri yaması (greft) veya doku transferi (flep) yapılabilir.
Diyabetik ayak yarasında cerrahi sırasında sıklıkla enfeksiyonun devam etmesi, yaraların uygulanan deri yamalarına rağmen iyileşmemesi sık görülür. Özellikle iskemik özelliklerin ağır bastığı durumlarda ampütasyon seviyesinin yükseltilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle yapılan cerrahi tedaviler genellikle hastada ve yakınlarında hayal kırıklığına neden olmaktadır. Amputasyon seviyesine göre hastaya daha sonra uygun protez uygulamaları gerekebilir.
Skar Revizyonu
Skar Dokusu Nedir?
Yaralanmalar ve çeşitli ameliyatlar sonrasında oluşan kötü yara iyileşme durumlarına skar dokusu denir. Skar dokularının aşırı gelişenlerine hipertrofik skar denir.
Hipertrofik skar dokusunda cerrahi tedavi genellikle önerilmez, normal skar dokularında ise yara izini azaltmak amacıyla plastik cerrahlar tarafından nedbelerin cerrahi düzeltilmesi (skar revizyonu ameliyatı) sıklıkla uygulanmaktadır.
Ameliyat sadece daha iyi bir görüntü sağlamaya yöneliktir, ameliyatın skarları tamamen kaybetmek gibi bir amacı yoktur, bu alanı küçültmeye yarar.
Skar düzeltilmesi ameliyatı uygulananlarda sigara kullanımı yara iyileşmesini kötü etkilediği için tamamen yasaktır.
Skar Revizyonu Nasıl Yapılır?
Skar düzeltilmesi genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılır. Skar dokusu uygun şekilde çıkartıldıktan sonra kesi hattı deri üzerinde tek tek dikişler ya da derialtından gizli dikiş ile kapatılır ve pansumanlar ile örtülür.
Genellikle ilk hafta ameliyat bölgenizi ıslatmadan yarım duşlar almanıza izin verilir. 10. günden itibaren tam duş alınabilir. 4 haftadan önce havuz ve denize girmenize izin verilmez.
Ameliyat kesisi özellikle ameliyat sonrası ilk aylarda (3-4 ay) kırmızı kaşıntılı ve çok belli olabilir. Zaman içinde özellikle 6 aydan sonra ameliyat izinin, renginin açılması, kaşıntının azalması beklenir. Bu süreç iki yıla kadar devam eder. İki yılın sonunda bile ameliyat bölgesinde deri renginde ince de olsa ameliyat izi kalır. Anormal gelişen nedbeleşme için jeller, silikon baskı gerekebilir.
Ayak Hastalıkları
Ayak bölgesinin travmaya bağlı damar sinir tendon yaralanmaları ve açık yara onarımları el cerrahisindeki prensiplerle onarılabilmektedir. Ayrıca travma dışı olarak ayakta iyi huylu kitle eksizyonları, ayakta yabancı cisim batması çıkartılması (iğne batması, diken batması çıkartılması), ısrarcı tırnak batmasında tırnak yatağı revizyonu ve tırnak çekilmesi işlemleri kliniğimizde başarılı şekilde yapılabilmektedir.
Ayakta ısrarcı siğil ve nasır dokularının cerrahi olarak çıkartılarak deri flepleri ve ya deri greftleri ile yara kapatılması plastik cerrahiye özgü uygulamalardır.
Ayaktaki en sık görülen rahatsızlıklardan olan tırnak batmasında medikal tedaviye cevap vermeyen iş-güçten geri bırakan ısrarcı durumlarda cerrahi ile tırnağın batan kısmının çıkartılması işlemi en yüz güldürücü işlemlerdendir.
Henüz yorum yapılmamış.